سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان با بیان اینکه پیشرفت در مذاکرات وین حاصل شده ولی کند بوده، گفت: امیدواریم با واقعبینی از سوی طرفهای مقابل نسبت به برنامه صلح آمیز هستهای ایران، تصمیم عاقلانهای را اتخاذ کنند.
به گزارش قم خبر به نقل از فارس، مرضیه افخم سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان امروز (چهارشنبه) در نشست هفتگی با خبرنگاران ضمن تبریک ولادت امام حسن مجتبی (ع) با اشاره به جنایات رژیم صهیونیستی در نوار غزه و کرانه باختری، عنوان کرد: متأسفانه در این ماه مبارک شاهد تداوم و تشدید تجاوزات و حملات وحشیانه صهیونیستها در خلال چند هفته گذشته به خصوص در روزهای اخیر علیه مردم مظلوم و بیدفاع فلسطین و شهادت و مجروح شدن جمع زیادی از کودکان،زنان و مردم فلسطین هستیم.
وی خاطرنشان کرد: این تجاوزات ددمنشانه و کشتار مردم بیگناه به بهانه واهی ربایش سه شهرکنشین رژیم صهیونیستی، به خصوص صحنههای دلخراش و فجیع شهادت نوجوان فلسطینی که تداعیگر صحنههای جنایت تروریستها در سوریه و عراق است، حاکی از ناتوانی و عجز صهیونیستها در برابر مقاومت مردم قهرمان فلسطین است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: بدون تردید این تجاوزات علیه ملت فلسطین همزمان با ماه مبارک رمضان موجب خشم و نفرت بیش از پیش کشورها و ملتهای مسلمان و همه ملتهای آزاده جهان از رژیم صهیونیستی و انزوای بیشتر آن در عرصه جهانی می شود.
افخم ضمن تجلیل از روحیه مقاوم مردم فلسطین در غزه و مناطق مختلف در دفاع و ایستادگی مقابل این اقدامات وحشیانه در روزهای ماه مبارک رمضان، تصریح کرد: کشورهای غربی و حامیان رژیم صهیونیستی باید با اتخاذ مواضع محکم مانع از بروز یک فاجعه انسانی و تداوم حملات رژیم اشغالگر علیه فلسطینیها شوند.
سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: جا دارد که کشورهای اسلامی و عربی و نهادهای طرفدار حقوق بشر از تصمیم فلسطینیها برای پیگیری این جنایات در نهادهای حقوقی و بینالمللی از جمله دیوان کیفری بینالمللی حمایت کرده و در مقابل جنایات و اقدامات ضدبشری رژیم صهیونیستی واکنش فوری و موثر نشان دهند.
وی در پاسخ به پرسشی در خصوص مذاکرات جاری در وین افزود: از ابتدا اعلام کردیم که آمادهایم تا هر زمانی تا پایان تیرماه و حتی فراتر از آن برای رسیدن به نتیجه عادلانه پایدار و منطقی گفتوگو کنیم و هیأت ایرانی نیز به همین منظور به وین سفر کرد و گفتوگوها ادامه دارد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه از موضوعات آسان به سخت حرکت کردیم، خاطرنشان کرد: موضوعات دستهبندی شد و به تدریج و مرحلهای بخشهایی که قابل تفاهم بود و طرفین دیدگاههای نزدیکی داشتند مورد تفاهم قرار گرفت. به موضوعاتی رسیدیم که اختلاف نظر اساسی وجود دارد و گفتوگوهای سخت، فشرده و جدی درباره آن در جریان است.
افخم با بیان اینکه پیشرفت حاصل شده ولی کند بوده،افزود: امیدواریم با واقعبینی از سوی طرفهای مقابل نسبت به برنامه صلح آمیز هستهای ایران، تصمیم عاقلانهای را اتخاذ کنند و تصمیم دشواری را که اعلام میکنند باید از سوی آنها اتخاذ شود.
وی با اشاره به اخبار منتشر شده مبنی بر حضور وزرای خارجه ۶ کشور در وین در آخر هفته خاطرنشان کرد: اگر وزرا به این مذاکرات بپیوندند بخش عمدهای به منظور اطلاع از روند و تداوم رایزنیها خواهد بود.
افخم با تأکید بر اینکه ما مصمم هستیم که توافق حاصل شود اما نه به هر قیمتی اظهار داشت: آمادهایم گفتوگوها ادامه یابد و کار با جدیت دنبال شود و امیدواریم در مقطع زمانی توافق شده به توافق پایدار و مورد نظر دست یابیم.
به گزارش فارس، مرضیه افخم در ادامه نشست هفتگی با خبرنگاران در پاسخ به پرسش خبرنگار فارس درباره اظهاراتش که گفته پیشرفتهای حاصله در ژنو کند است و آیا احتمال میدهد که توافق نهایی تا ۲۹ تیرماه حاصل شود؟ گفت: ما از پیش اعلام کردیم که نسبت به رسیدن به توافق ما امیدواریم و تمام تلاش خود را برای دستیابی به توافق در زمانبندی و فرصت باقیمانده به عمل میآوریم.
وی یادآور شد: هدف ما این نیست که چون زمان دو هفته است در دو هفته به نتیجه برسیم، اما تمام تلاش خود را انجام میدهیم و از فرصت باقیمانده استفاده میکنیم.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به پرسش دیگر خبرنگار فارس، درباره بازگشت ظریف به تهران برای انجام هماهنگیها و مشورتها،عنوان کرد: بازگشت وزیر خارجه به تهران منوط به این است که روند چگونه به پیش برود و چنانچه نیاز باشد چنین برنامهای میتواند صورت بگیرد یا نگیرد.
وی با بیان اینکه برنامه قطعی از قبل در این زمینه تعیین نشده،خاطرنشان کرد: متناسب با روند کار گفتوگوها اگر اقدام جدیدی نیاز باشد تصمیمگیری خواهد شد. چنانچه لازم باشد به تهران میآیند و چنانچه لازم نباشد نمیآیند.
افخم در پاسخ به سوال دیگر فارس، درباره اینکه کدامیک از وزرای خارجه ۱+۵ در آخر هفته به وین سفر میکنند؟، اظهار داشت: در این زمینه اطلاع رسمی نداریم. خبرها از منابع مختلف بود و خبر رسمی که از سمت ما منتشر شود نداریم.
وی در پاسخ به سوالی تصریح کرد که تیم مذاکرهکننده هستهای ایران درباره هیچ موضوع دیگری غیر از موضوع هستهای با طرف مقابل مذاکره نخواهد کرد.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوالی درباره پیشرفتهای حاصله در مذاکرات وین عنوان کرد: قرار نیست راجع به متن اظهار نظری داشته باشم. ممکن است تا پایان مذاکرات تغییراتی در جزئیات و بخشها و بندهای مختلف رخ دهد؛ برخی تفاهمات و اشتراکنظرها حاصل شده و پیشرفتی هر چند کند رخ داده و آنچه باقی مانده اختلافات اساسی است.
افخم اضافه کرد: مذاکرات سختی که در جریان است باید ادامه یابد و اظهارنظر در این زمینه زودرس خواهد بود و امیدواریم در هفتههای آینده و تا قبل از پایان تیرماه جزئیات بیشتری را در اختیارتان قرار دهیم.
وی در پاسخ به سوالی با بیان اینکه وارد جزئیات مباحث مطرح شده در مذاکرات نمیشوم، تصریح کرد:خطوط قرمز ما کاملا مشخص است و حقوق هستهای برای داشتن برنامه صلحآمیز در اختیار ماست و این حقوق باید تثبیت شود و موضوع تثبیت حقوق هستهای مدنظر ماست.
افخم عنوان کرد: اختلافات اساسی هنوز باقی است.
وی درباره فرمایشات اخیر مقام معظم رهبری درباره مذاکرات و تیم مذاکرهکننده هستهای عنوان کرد: این فرمایشات کاملا شفاف و صریح و مبتنی بر حقوق مسلم هستهای ایران بود که هر یک از رسانهها متناسب با زمینههای فکری به ارزیابی آن پرداختند.
افخم با بیان اینکه ایشان راه را برای همکاری باز گذاشتند و حمایت خود را از تیم اعلام کردند، خاطرنشان کرد: فرمایشات ایشان نشان داد که ایشان به تمام حوزهها اشراف دارند و دقایق و ظرافتهای مذاکرات را مدنظر داشته و از گفتوگو حمایت میکنند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی گفت که حصول راه حل پایدار در منطقه و تثبیت حقوق مردم ایران مورد توجه مسئولان کشور است.
خبرنگاری در خصوص یادداشت اخیر اوباما که در آن عنوان کرده همه گزینهها در مورد ایران روی میز است سوال کرد که افخم با بیان اینکه بحث تهدید هیچگونه جایگاهی حتی در بحثهای تحلیلی ندارد، عنوان کرد: چرا که زمینههای اقدام آن وجود ندارد.
به گفته سخنگوی وزارت خارجه استفاده از چنین گزینههایی و تکرار آن مصرف داخلی برای محافل خاص داشته که علاقمندند این عبارات را مکرر بشنوند، ولی در بحث داخلی زمینه ورود و احتمال به آن داده نمیشود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سوال دیگری تصریح کرد که نماینده جدیدی از سوی ایران به عنوان نماینده دائم در دفتر نمایندگی جمهوری اسلامی در سازمان ملل تعیین نشده و افزود: آقای دهقانی نفر دوم دفتر نمایندگی در حال حاضر به عنوان سرپرست نمایندگی در غیاب سفیر کارها را انجام میدهد.
یکی از خبرنگاران درباره پس دادن هفت جنگنده عراقی به این کشور توسط ایران سوال کرد که افخم تصریح کرد: ایران هیچگونه تسلیحات و هواپیمایی را به عراق ارسال نکرده است.
سخنگوی وزارت خارجه درباره سفر ظریف به عربستان نیز اظهار داشت: چنانچه زمینهها و آمادگیهای لازم برای این سفر وجود داشته باشد امکان انجام آن هست.
وی درباره روابط تهران و ریاض به آمادگی وزیر خارجه کشورمان برای سفر به عربستان اشاره کرد و افزود: در آن زمان آمادگی لازم در ریاض وجود نداشت و ما در طول ماههای گذشته همواره اعلام کردهایم که شرایط منطقه نیازمند همکاری همه کشورهای منطقه است و جایگاه و نقش عربستان به عنوان کشور تأثیرگذار مورد توجه بوده است.
به گفته سخنگوی دستگاه دیپلماسی عربستان میتواند نقش سازندهتری را ایفا کند و چنانچه در این مسیر گامی برداشته شود به حل مسائل منطقه کمک میکند و کماکان این آمادگی در تهران وجود دارد و امیدواریم گامهای موثر و سازنده برای شکلگیری دیالوگ مفید در منطقه برداشته شود.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوالی درباره تحولات عراق، تجزیه این کشور را به نفع عراق ندانست و افزود: مطمئن هستیم که هیچ یک از مردم عراق اجازه تجزیه این کشور را نخواهند داد.
وی با بیان اینکه قانون اساسی عراق ظرفیتهای لازم را برای پاسخگویی به مطالبات همه طیفها داده، عنوان کرد: لازم است این چارچوب قانونی مورد توجه جدی قرار گیرد و بر اساس آن منافع مردم عراق حفظ شده و عراق قدرتمند در منطقه نقش خود را ایفا کند.
افخم اضافه کرد: امیدواریم همه گروهها و طرفها در عراق این مسئله مهم را در این برهه حساس مورد توجه قرار دهند و همزمان با تشکیل دولت در راستای مبارزه با تروریسم اقدام شود تا به فعالیتهای تروریستها خاتمه داده شود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره تحولات اخیر در افغانستان عنوان کرد: ما همه طرفها در افغانستان را به خویشتنداری دعوت میکنیم. افغانستان نیازمند آرامش و ثبات است و باید از همه راهکارها و ابزارهای قانونی برای رسیدن به راه حل استفاده شود و به همین خاطر خویشتنداری طرفین ضرورت دارد.
افخم با اشاره به مرز هزار کیلومتری مشترک بین ایران و افغانستان ، عنوان کرد: امنیت، ثبات و وحدت ملی افغانستان امری حیاتی است. مراجع افغانستان با در نظر گرفتن مطالبات بر حق نامزدها به صورت دقیق و شفاف به تخلفات انتخابات رسیدگی کنند و با آراء مردم احترام گذاشته شود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی افزود: لازم است همه طرفها با حساسیت و خویشتنداری ثبات را در این کشور برقرار کنند زیرا موفقیت افغانستان در گرو ثبات، آرامش و تشکیل دولتی فراگیر خواهد بود و امیدواریم آرای پاک افغانها چنین آیندهای را رقم بزند.
وی در پاسخ به سوال دیگری در این باره با بیان اینکه ما اخبار افغانستان را دنبال میکنیم، اظهار داشت: قضاوت در خصوص انتخابات افغانستان به عهده کمیسیون و مرجع نهایی قانونی است. ما طرفین را به خویشتنداری دعوت میکنیم تا در راهکارهای قانونی موضوع را دنبال کنند.
افخم با اشاره به استقبال ایران از برگزاری انتخابات در افغانستان اظهار داشت: امیدواریم این روند در تداوم روندهای قانونی و احترام به آرای مردم باشد و کمیسیون رسیدگی کننده و مرجع قانونی به خوبی به وظایف خود عمل کنند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره سفر حسین امیرعبداللهیان معاون عربی و آفریقای وزارت خارجه به منطقه خاطرنشان کرد: ما به عنوان کشور همسایه عراق با حساسیت تحولات این کشور را دنبال میکنیم و نسبت به موضوع تروریسم در این کشور که به عنوان ابزاری برای تغییرات در سیستم سیاسی عمل میکند، اعلام نظر کردیم.
وی با تأکید بر توجه همه طرفها در منطقه به موضوع تروریسم و تأثیرات فعالیتهای آن خاطرنشان کرد: استفاده ابزاری از تروریسم باید متوقف شود و رایزنیهای ما در منطقه و از جمله با روسها در همین ارتباط بوده که نباید از تروریسم به عنوان ابزاری برای روند سیاسی در عراق استفاده شود.
به گفته افخم خطر تروریسم محدود به یک کشور نخواهد بود و احتمال دارد که به تمام منطقه سرایت کند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی اضافه کرد: در گفتوگوها با کشورهای منطقه به دنبال این هستیم که خطرات تروریسم را گوشزد کنیم و بر لزوم اقدام جمعی برای مقابله با تروریسم و خطرات منطقهای و بینالمللی آن تأکید و زمینههای همکاری و گفتوگو را فراهم کنیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان همچنین در پاسخ به سوالی درباره رای دادگاه بینالمللی لاهه به نفع ایران گفت: دعاوی متعددی از سوی ایران در قبال نقض بیانیه الجزایر وجود دارد و پروندهها جاری است و در مواردی به نفع ایران رای داده شده است از جمله درباره موضوع اخیر. ما جزییات مربوط به پروندهها را درخواست کردهایم. بخشی از روندی که جاری است از آنجا که کاملا فنی و حقوقی است امکان ارائه آن نیست و چنانچه جزییات آن بخشی که رای نهایی درباره آن صادر شده به ما ارائه شود اخبار آن را منتشر میکنیم.
افخم اضافه کرد: این موضوع از سوی دفتر حقوقی در نهاد ریاست جمهوری مورد توجه است و با حساسیت نسبت به همه حقوق ایران و جلوگیری از تضییع این حقوق کار میکنند.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین درگذشت ادوارد شواردنادزه رئیس جمهور اسبق گرجستان که از دوستان جمهوری اسلامی بود را به دولت و مردم گرجستان، خانواده و دوستداران او تسلیت گفت.
افخم خاطرنشان کرد: شواردنادزه در تقویت پیوندهای دیرینه دوستی دو ملت ایران و گرجستان و توسعه مناسبات رسمی دو کشور نقش موثری داشت و ما تلاشهای ایشان را در این زمینه ارج مینهیم.
ارسال نظر