در دنیای امروز به دلیل بیتوجهی و عدم آگاهی افراد به موضوع حق الناس میبینیم و میشنویم که به نحوی حق الناس در جامعه اسلامی ما صورت میگیرد و اسمش را هم میگذاریم سرگرمی که یکی از بحثهای حق الناس مزاحمتهای تلفنی است.
به گزارش قم خبر، امام خمینی (ره) در وصیتی به فرزندشان مینویسند: پسرم! سعی کن که با حق الناس از این جهان رخت نبندی که کار، بسیار مشکل میشود. سر و کار انسان با خدای تعالی که ارحم الراحمین است، بسیار سهلتر است تا سر و کار با انسانها.
حق الناس کلمه عربى است که تو روایات هم آمده است. فارسى آن یعنى حق مردم. حق مردم، آبروى مردم، مال مردم، شامل همه ى اینها مى شود.
امام علی (ع) میفرماید «بدانید که هر کس در راه حق از دنیا برود، به بهشت و هر کس در راه باطل از دنیا برود، به جهنم مى رود»
اما در دنیای امروز به دلیل بیتوجهی و عدم آگاهی افراد به موضوع حق الناس میبینیم و میشنویم که به نحوی حق الناس در جامعه اسلامی ما صورت میگیرد و اسمش را هم میگذاریم سرگرمی که یکی از بحثهای حق الناس مزاحمتهای تلفنی است.
هر فردی به وسیله تلفن به هر نحوی بتواند برای افراد دیگر ایجاد اذیت و آزار و باعث جریحه دار شدن اخلاق عمومی شود مزاحمت تلفنی تلقی میشود.
موضوع مزاحمت تلفنی از چند جهت قابل بررسی است از بعد مذهبی، آثار منفی اجتماعی و… که در روایت اولین حکم شرعی این کار غیر اخلاقی، اذیت کردن و آزار دادن مومن است که به هر نحوی صورت گیرد حرام است و جز گناهان کبیره قلمداد میشود.
دومین حکمی که درمزاحمتهای تلفنی اتفاق میافتد دورغ گفتن است، شخص مزاحم مرتکب دروغ و کذب گویی میشود که این گناه از گناهان کبیره محسوب میشود.
سومین بعد مزاحمت تلفنی اسراف است وقتی فردی تماس میگیرد، باعث اتلاف وقت و هزینهٔ رفت و آمد اورژانس شده و امکانات را در جای خود مصرف نکردن حرام است، همانطور که در قرآن آمده اسراف نکنید.
چهارمین بعد این گناه، سوء استفاده کردن از بیت المال است که افراد، ضامن عدم استفاده سوء این اموال هستند.
امام علی (ع) میفرماید: براستى که هر کس را حق سود ندهد، باطل زیانش رساند و هر کس به راه هدایت نرود، به کجراهه گمراهى افتد و هر کس یقین، او را سود نبخشد، شکّ زیانش رساند.
مزاحمتهای تلفنی باعث ایجاد آثار منفی اجتماعی و اخلاقی و سلب اعتماد کارکنان و مردم میشود، مثلا با تکرار این مزاحمتهای تلفنی، حساسیت و مسئولیت کارکنان اورژانس که هدفشان کمک به دیگران است سست خواهد شد و موجب مخدوش و خدشه دارشدن وجدان کاری، که مقام معظم رهبری به آن تاکید کرده است میشود و مسئولیت ایجاد این بیانگیزی در کارکنان اورژانس برعهده مزاحمان تلفنی است.
مردم انتظار دارند اورژانس در مواقع ضروری به موقع به وظیفه خود عمل کند اما با تماس و اعلام اتفاق غیر واقعی، باعث میشود اورژانس خود را به موقع به محل حادثه واقعی نرساند و جان یک نفر به دلیل سهل انگاری و مزاحمت غیر اخلاقی از بین برود، آنگاه است که اعتراض و نارضایتی مردم بلند شود و اورژانس را مقصر در مرگ عزیزشان بدانند.
مزاحمان تلفنی اگر خودشان را بگذارد جای افرادی که عزیزانشان درمرگ دست و پنجه میزند و نیاز به اورژانس دارند تا از خطر مرگ نجات یابند هرکز مرتکب این اشتباه و سلب امنیت در جامعه و افراد نخواهند شد.
به دلیل عدم آگاهی و ضعف تربیتی و ترویج ندادن فرهنگ استفاده از خدمات عمومی در جامعه، شاهد رواج این گونه انحرافات اخلاقی هستیم که با بالا بردن فرهنگ عمومی و ایجاد امنیت در این نهادها که از جان افراد حمایت میکنند، حس آرامش در شهروندان و جامعه ایجاد شود.
در واقع بنی آدم اعضای یکدیگرند/ که در آفرینش ز یک گوهرند
چو عضوی به درد آورد روزگار/ دگر عضوها را نماند قرار
تو کز محنت دیگران بیغمی / نشاید که نامت نهند آدمی
انتهای پیام/
ارسال نظر