قم خبر از یک معضل اجتماعی گزارش میدهد:
سلامت محیط زیست ناشی ازفرهنگ انسانها
جمله «شهر ما خانه ما» را از سر زبانهایمان پاک کنیم زیرا این جمله ارزش عملی خود را سال هاست از دست داده است و بیشترجنبه شعاری پیدا کرده است و هر چیز که در جامعه ما شعار شد ارزشی ندارد.
به گزارش قم خبر، جمله «شهر ما خانه ما» را از سر زبانهایمان پاک کنیم زیرا این جمله ارزش عملی خود را سال هاست از دست داده است و بیشترجنبه شعاری پیدا کرده است و هر چیز که در جامعه ما شعار شد ارزشی ندارد.
«شهر مانند یک خانه نو است که به تازگی درآن اسباب کشی کردهایم وتمامی وسایل به صورت بهم ریخته درسطح آن پراکنده است. زمانی که این وسایل با سلیقه ونظم کنار یکدیگر قرار گیرند، خانه زیبایی خواهیم داشت» شیخ الحکمایی، چه جالب شهر را به خانهٔ نو تشبیه کرده است همین جمله برای ما ایرانیان بس است که به شهرمان مانند خانه خود نگاه کنیم زمانی که به خانه نو میرویم تا همه چیز را مرتب کنار هم چیدمان نکنیم آسوده خاطر نخواهیم شد حالا اگر برای زیبای شهرمان اهمیتی قائل شویم، اولین عاملی که به زیبایی شهری مربوط میشود نظافت شهری است که باید این فرهنگ درضمیر ناخودآگاه ذهن انسان حک شود تا با بیتوجهی زبالهها را بر روی سطح زمین نریزیم. اهمیت مشارکت شهروندی درنظافت شهری تاثیر بسزایی داردشادابی، طراوت هرشهر بیشک بستگی تام به کار مداوم هرکدام از اندامهای شهری دارد تا تغذیه شهری درست وسلامت فکری از توجه به شهری عاری از کثیفی بوجود آید.
دین اسلام به نظافت و تمیزی تاکید کرده و احادیث فراوانی در این موضوع نقل شده است، حضرت علی (ع) فرموده: «خانه هاى خود را از تار عنکبوت پاک کنید، زیرا باقى گذاشتن آن در خانه، فقر مى آورد» با استناد به این حدیث اگر شهر را مانند خانه خود بدانیم با نریختن زباله و و اهمیت دادن به نظافت شهری، فقر در شهر و جامعه از بین میرود.
**تاثیرفرهنگ باخودسازی
محمد باقری یکی از شهروندان قمی بااشاره به منظره زشت پرتاب کردن اشغال ازماشین به روی زمین، اظهار کرد: افرادی که این کاررا انجام میدهند اگر به جای بینده، شاهد کارخودشان باشند دیگراین عمل غیراخلاقی را انجام نمیدهند.
این شهروند قمی در ادامه افزود: باانجام دادن این کارشخصیت افراد زیرسوال میرود ومنظرهٔ بسیار نابه هنجاری شکل میگیرد.
وی ازجانیفتادن فرهنگ نریختن زباله درجامعه، اشاره کرد وگفت: این جزآسیبهای اجتماعی محسوب میشود که باانجام این کارنه تنها افرادزیرسوال میروند بلکه شهروجامعه نیزلفظ بیفرهنگی راازآن خودش میکند.
زینب احمدی دیگر شهروند قمی بااشاره به خطرسلامت محیطزیست با پرتاب ناچیزترین زباله به زمین، اظهارکرد: بایدخیلی بدون وجدان باشیم که باانداختن زباله به زمین شهرمان احساس گناه نکنیم اگر حتی به فکرخودمان وسلامت محیط زیست نیستیم به فکرزحمات چاکبانهای باشیم.
وی افزود: باید هرکس بافرهنگ سازی خودش جامعه رابافرهنگ کند واین فرهنگ جزء زندگیمان شودوبرای بقای محیط زیست برای نسل آینده کوشاباشیم.
** فرهنگ سازی به روز و همه جانبه
اما به گفته مدیرکل حفاظت محیط زیست استان قم بافرهنگ سازی به صورت جاری وزیرسازی این فرهنگ درجامعه وتلاش ما دولتیها ومسئولان برای این مشکل، تاحدی میتوان این فرهنگ را درجامعه ترویج داد.
محمودعلی رکنی بابیان اینکه فرهنگ سازی درست در کاهش این رفتار ناشایست تاثیر دارد، تصریح کرد: فرهنگ سازی نیازهر جامعهای است، فرهنگ سازی زمان میخواهد وباید منسجم باشد تا تاثیر خود رابگذارد.
وی بااشاره به تاثیرفرهنگ سازی نظافت شهری از مدرسه واز کودکی افزود: باآموختن درس سلامت عمومی محیط زیست درمدرسهها این فرهنگ ازکودکی دغدغهٔ آن هامی شودوبافرهنگ شکل گرفته از کودکی بزرگ میشوند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان قم بابیان اینکه نوع اجتماعی شدن افراد درمحیطهای متفاوت تاثیری در فرهنگ این مشکل دارد، یادآور شد: برای فرهنگ سازی باید مدل داشته باشیم واین مدل دارای انعطاف باشد درواقع هرکس دغدغه زندگی او رشته تحصیلی اوست پس باید مدل فرهنگ سازی همه جانبه وبه روز باشد.
رکنی با اشاره به اینکه مردم دراین فرهنگ سازی هم نقش، هم سهم دارند، خاطرنشان کرد: نگاه شهروندان باید علمی وحفاظت محور باشد این موضوع را فراموش نکنیم که ما امانت دارهستیم وباید برای آیندگانمان محیط زیست را سالم نگاه داریم.
وی با اشاره به اینکه حفاظت بهره برداری معقول از منابع است، عنوان کرد: مطمئنا وقتی جوامع بومی محلی این الزامات را احساس کنند درحفظ ونگهداری محیط زیست دریغ نخواهند کرد.
رکنی معتقد است پرتاپ کردن زباله از ماشین درقالب قانون اگر بیاید موثرتراست درکنار آموزش وبرخورد قاطع قانونی برای این کار ازخطرسلامت عمومی جامعه پیشگیری میشود.
**اجرای طرح زوج و فرد جمع آوری زباله
حضرت محمد (ص) چه خوب فرموده «زباله را شب در خانه هاى خود نگه ندارید و آن را در روز به بیرون از خانه منتقل کنید، زیرا زباله نشیمنگاه شیطان است»
در سالیان نه چندان دور، تقریبا نزدیک به ۸ سال پیش در شهر قم هر یک شب در میان زبالهها جمع آوری میشد که این موضوع بنا به جمعیت شهر قم کار دشواری نبود اما با افزایش جمعیت، امروزه شاهد اجرای طرح زوج و فرد جمع آوری زباله تا پایان سال در شهر قم هستیم.
مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری قم با اشاره به نظافت شهری با مشارکت شهروندان، اظهارکرد: شهر موجود زنده است که با همکاری شهروندان میتواند آراستگی موثرترو ماندگارتری داشته باشد.
البته نباید فراموش کرد که در نوروز سال ۹۳ با حضور ۲۰میلیون زائر به شهرمان، استان قم تمیزترین شهر در کشور معرفی شد که این کار فقط با همکاری پاکبانهای زحمت کش و مشارکت مردمی و... امکان پذیر است.
رضا بامداد اصل بابیان اینکه تفکیک زباله (خشک،تر) باید جدی گرفته شود، افزود: با کاهش و تغییر نگاه مصرف گرایی در جامعه، به بهینه مصرف و با مدیریت صحیح در خانوادهها این فرهنگ در جامعه اجرا خواهد شد.
شهر اصفهان و شیراز از پیشگامان طرح جمع آوری زباله فرد و زوج درکشور بودهاند.
وی با بیان اینکه اجرای طرح زوج و فرد در شهر قم در بلند مدت ۲۰ درصد هزینهها نظافت شهری را کاهش میدهد، خاطرنشان کرد: با اجرای این طرح ۴میلیارد تومان از ۴۰ میلیارد تومان هزینههای سالانه نظافت شهری کاهش مییابد و این هزینه صرفه جویی شده صرف ساخت بوستان، افزایش سرانه فضای سبزو فرهنگ سازی مردم قم میشود.
مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری قم یادآور شد: این طرح درحال حاضر در شهرداری قم در حال کارشناسی است و تا پایان سال ۹۳ به اجرا درمی آید.
بامداد اصل بیان کرد: ۶۵۰ تن زباله روزانه از شهر قم تولید میشود که این مقدار نسبت به جمعیت استان حجم بالایی نیست.
وی از چاپ تقویمهای تعیین روزهای جمع آوری زباله درشهر، خبرداد و گفت: طرح زوج و فرد جمع آوری زباله مبتنی برمهندسی آسایش مردم قم طراحی شده است و شهرداری و مدیریت شهری استان قم تصمیمی را نمیگیرد مگر در زمینه تامین آسایش مردم باشد.
انتهای پیام/
ارسال نظر